Loodgieters – redders in nood sinds de tweede wereldoorlog

Veel loodgieters zijn werkzaam bij zogeheten installatiebedrijven. Omdat het vak loodgieter steeds veelomvattender wordt is dit een passende naam. Een loodgieter houdt zich namelijk vooral bezig met het installeren van sanitair, centrale verwarming en airconditioning. Daarnaast zijn ze ook inzetbaar bij onderhoud en reparatie op dit vlak en kunnen zij onderdelen hiervoor leveren. Al in de tweede wereldoorlog werden loodgieters veelvuldig ingezet om te helpen met de wederopbouw van het land. Zoek je een loodgieter in Amsterdam? Ook in deze stad zijn diverse loodgieters en installatiebedrijven te vinden.

Loodgieters ware helden

Het woord loodgieter is waarschijnlijk afkomstig van één van de voornaamste werkzaamheden van loodgieters vroeger, namelijk het gieten van lood en loden pijpen.

Vlak na het eindigen van de tweede wereldoorlog was er in ons land een heleboel werk voor loodgieters. Deze loodgieters konden in Nederland aan de slag als zelfstandig loodgietersbedrijf, als zij voldeden aan de volgende eisen;

  • Ze waren in het bezit van een middenstandsdiploma, waarmee men een eigen bedrijf kon opzetten
  • Ze waren in het bezit van een vakdiploma, het GAWALO-diploma genaamd. Dit diploma stond voor Gasfitter, Waterfitter en Loodgieter.
  • De loodgieter had in ieder geval een beetje kredietwaardigheid

Deze vakmannen hielpen bij de wederopbouw van het land, want door alle plunderingen en bombardementen waren veel huizen onbewoonbaar geworden.

Loodgieter anno nu

Tegenwoordig doen loodgieters veel meer dan buizen en leidingen leggen en waterdicht maken. Een loodgieter heeft verstand van allerlei zaken. Deze vakmensen kun je inzetten voor klussen zoals het renoveren van de badkamer, bij het plaatsen van een nieuwe keuken of voor onderhoud aan de Cv-ketel, verwarmingsinstallatie of waterleidingen. Loodgieters hebben daarom een zeer grote vakkennis nodig om hun beroep zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Dankzij nieuwe technieken hebben loodgieters ook steeds meer verstand nodig van computers, voor onder andere het onderhoud van en reparaties aan de cv-ketel.

Dankzij de spoedservice kun je 24 uur per dag op de loodgieter rekenen. Voor uiterst dringende zaken zijn ze meestal telefonisch bereikbaar en kunnen ze je binnen zeer korte tijd van dienst zijn. De loodgieter is vandaag de dag nog steeds onmisbaar.