Wat is het werk van een elektricien?

Wat is het werk van een elektricien? 

Iemand die na het volgen van een technische opleiding en een praktijkgerichte opleiding hiervoor een diploma behaald, mag zichzelf elektricien noemen. Het werk van een elektricien bestaat uit het aanleggen en onderhouden van de infrastructuur die elektriciteit nodig heeft. Het werkveld van een elektricien is behoorlijk breed. Deze vakmensen kunnen aan de slag bij een bedrijf, in de bouw of kunnen een eigen bedrijf beginnen.

Opleiding elektricien

Een elektricien heeft een diploma van het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs nodig met als leerweg Techniek. Hiermee wordt een goede basiskennis opgebouwd over onder andere elektrotechniek en installatietechniek. Daarnaast kun je als elektricien nog meerdere vakdiploma’s halen. Zo kun je je specialiseren tot elektrotechnisch installateur of monteur / installateur van liften en roltrappen. Als elektricien kun je dus verschillende kanten op waardoor je carrière nooit saai wordt.

Taken elektricien

Het werk van een elektricien is zeer gevarieerd. De werkzaamheden kunnen variëren van kleine onderhoudswerkzaamheden tot het installeren van de complete elektrotechnische installatie in een kantoorcomplex.

Als elektricien in de woningbouw ben je verantwoordelijk voor de stroom die het huis binnenkomt. Dit moet uiteraard op een veilige manier gebeuren. Het stroomnetwerk moet bijvoorbeeld leiden tot de stopcontacten en alles moet naar behoren werken. Een elektricien heeft logischerwijs verstand van stroom en elektriciteit. Hiervoor moet je weten hoe de infrastructuur van de elektriciteitsvoorziening loopt en je moet weten hoe je deze moet aanleggen. Het kunnen lezen van bouwtekeningen is een pré.

Een liftmonteur en roltrapmonteur moet zowel elektrische als mechanische werkzaamheden kunnen verrichten. Bij storingen met een roltrap of lift moet een elektricien de aard van het probleem kunnen opsporen en verhelpen. Daarnaast is de monteur verantwoordelijk voor het onderhoud en ziet erop toe dat de veiligheid gewaarborgd wordt. Een elektricien moet  ten slotte ook zelf de administratie kunnen bijhouden van onder andere urenadministratie en servicerapporten.